Eğitim ve Okul yönetimi -15-

17 Mart 2016 0 Yazar: admin

Başarı Okul Müdürünün Özellikleri
Okul müdürlerinin görevleri ve sorumlulukları liderlik, iletişim, takım kurma, sosyalleşme, kalite çemberi oluşturma, program geliştirme, performans değerlendirme, öğretme ve öğrenme süreçleri gibi konulardır (Şişman, 2004).
Okul müdürleri; zamanlarını öğrenme konularına ayırır, öğrencilerine derin sevgi ve muhabbet besler, insanlarla ortak hareket eder, okul başarısını en üst düzeyde tutar, görevini bir misyon geliştirme aracı olarak görür, iyi bir strateji lideridir ve gelişimlere yeniliklere ayak uydurur.
Yönetici Personel-Öğretmen İlişkileri
Yönetici okulda çalışan öğretmen ve personellerle iyi ilişkide bulunur, verimliliği arttırmak için çalışır. Yönetici öğretmenlerden; neler beklediğini, okulun politikası, işlemler kurallar yönetmelikler, görev ve sorumluluklar, performanslar gibi konuları bekler.
Yönetici kararlı, öğretimin katılımını sağlayan, sorumluluk alan, hak aramaya fırsat veren, öğretmen ve personellerini destekleyen ödüllendiren, cesaretlendiren, görev dağılımını yapan, yerine göre hiyerarşiye önem veren kişiliğe sahiptir.
Yönetici okulun üretkenliğini ve personelin motivasyonunu arttırmak için gayret gösterir. Örgütsel demokrasi okulla ilgili yeni politikaların oluşmasını sağlar.
Okula Yön Verecek Temel Değerler
Temel değerle kurumun vizyonu, misyonu, amaçları, hedefleri için çok önemli bir referans kaynağıdır. Okulun başarısı bunlara bağlıdır. Yönetici okuldaki işlere yön verecek nitelikte değerler geliştirmelidir (Şişman, 2004).
Her çocuk eğitilebilir. Her öğrencinin öğrenmesi sağlanılmalı. Kararlar öğrenmeyi ve öğretimi güçlendirmeli. Okulun topluma bir parçasına olduğuna inanmak, genel ideallere inanmak, eğitim özgürlüğüne inanmak, sosyal hareketlilik ve eşitlilik anlamını benimsemek, farklı kültür ve fikirlere saygı duymak gibi değerlerle etkili bir öğretim liderliği yapılır.
Yönetici ve Okulun Vizyonu
Vizyon bir süreçtir. Ve belirli ilkelere uyularak geliştirilir. Bir okulun yaşamı vizyonu olduğu ölçüde anlamlıdır (Özden, 1998).
Vizyon, okulun geleceğini görmesine ışık tutar. Vizyon misyonsuz olmamalıdır. Örneğin uluslar arası düzeyde düşündüğümüz gezegenler arası bir vizyondur, aya gitmek ise bir misyondur (Özden, 1998).
Vizyon geliştirildikten sonra kurumsallaşması gerekir.
Okul ve Örgütsel Yapı
Okulda örgütsel yapı, okulda gerçekleştirilen etkinlikler ve bunu yapacak kişilerle oluşturulur. En genel manada bürokratik ve esnek olmak üzere iki tür hiyerarşik yapıdan bahsedilir. Örgütün yapısı altı temel unsurla açıklanabilir. Bunlar: örgütsel düzeyler, amaçlar, roller, koordinasyon ve çevredir.

Unsurlar Birbiriyle Uyumlu Olmalı
Örgütün amaçları, roller, teknoloji ve çevre arasında uyum olmalıdır. Okulların girdisi de çıktısı da toplumdan gelir topluma gider. Bu nedenle okulun amacını sağlamak sadece yöneticinin tekelinde olmamalıdır (Bursalıoğlu, 1994).
Okul çevresine ve teknolojiye uyum sağlayacak şekilde kurulmalıdır. Etkinlikler koordine edilmeli, sorunlar hızla çözülmelidir.
Yapılan işin, en yüksek ve en düşük oranda, ne kadar yapılacağı önceden belirtilmelidir.

Mehmet Birekul, 2016

Total Page Visits: 2684 - Today Page Visits: 1