Eğitim ve Okul Yönetimi -1-

19 Eylül 2015 0 Yazar: admin

 

Bölüm I

Eğitim Yönetimi Çalışmaları ve Eğitim Yöneticiliği
Eğitim ve okul yönetimi sağlam kuramsal temel ve uygulamalarına bağlı olmasına rağmen yeterince dikkat edilmemektedir [Bursalıoğlu, 1978). Lakin bu kuramlar eğitim yönetimde her türlü uygulamalara ışık tutabilir.
Eğitim ve okul yönetimi, yönetim biliminin gelişmiş bir alt disiplinidir. Eğitimi bilmeyen bir yöneticinin iyi bir yönetici olması beklenemez.
Türk milli eğitim sisteminde okul yöneticiliği ‘’meslekte esas olan öğretmenliktir’’ yargısı çerçevesinde ele alınmaktadır. Yani yöneticilerin herhangi bir yöneticilik programına bağlı kalmadan öğretmenlikten ek görev olarak yöneticiliğe geçmesini ön görmektedir.
Uygulama böyleyken 1988 lerden itibaren önemli gelişmeler olmuştur. Eğitim yönetimi ayrı bir alan olarak 1953 yılında Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü kurulmasıyla gerçekleşmiştir [Şişman,2004).
1979-1980 öğretim yılından itibaren eğitim yönetimi uzmanlık programları açılmış ve bir çok Milli Eğitim Şurasında bu konular tartışılmış, yüksek lisans ve doktora düzenli faaliyetler göstermeye başlanmıştır. Eğitim ve okul yöneticiliği için daha üretken hale gelebilmek bu üst düzey çalışmalarla mümkündür.
• Eğitim Yönetimi ve Üniversiteler
Üniversitelerimiz de eğitim yönetimi mastır ve doktora düzeyinde bir çok programlar açılmış ve çok yararlı bir altyapı kazanılmıştır. Son yıllarda devlet üniversiteleri ile beraber vakıf üniversitelerinde de dahil eğitim yönetim alanında tezli ve tezsiz yüksek lisans programları açılmış hem birikim hem ahlaki açıdan hem de akademik açıdan bu programlara çok önem göstermektedir. Eğitim yönetiminde yüksek lisans düzeyinde öğrenim yapmak isteyenler bu konuyu gerektiği kadar ciddiyete almalıdırlar.

Mehmet Birekul, 2015

Total Page Visits: 6256 - Today Page Visits: 1