Türk Milli Eğitim Sistemi ve Okullar -4-

10 Temmuz 2015 0 Yazar: admin

 

Kamu Yönetimi

Geniş anlamda kamu yönetimi, düzenli topluluklarda kamu gücünün örgütlenişini ve işleyişini içerir. Günlük dilde ise kamu yönetimi ile federal, fdr ve yerel yönetimlerin yürütme organları, kongrece ve fdr devletlerin yasama meclislerinde kurulan bağımsız kurul ve komisyonlar, iktisadi kamu kuruluşları ve diğer bazı uzmanlık kurumları kastedilir. Kamu yönetimi, toplumdaki bireylerin insanca yaşayabilmelerini ve kanunun gereksinimlerini karşılamak amacını güder.

Eğitim Yönetimi

Eğitim yönetimini öteki yönetimlerden ayıran özellikler eğitim özelliğinden doğmaktadır. Eğitimin olduğu gibi eğitim yönetiminin de en önemli konusu insandır. Eğitim yönetimi, insan ve insanların oluşturduğu toplumu her yönden geliştirip, zenginleştirmeyi amaçlar.

Okul Yönetimi

Okul yönetimin görevi, okuldaki tüm insan ve madde kaynaklarını en verimli biçimde kullanarak, okulu amaçlarına uygun olarak yaşatmaktır.

YÖNETİM SÜREÇLERİ

Klasik denilebilecek ilk sıralama Fayol tarafından yapılmış ve yönetim sürecinin öğeleri planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve kontrol olarak gösterilmiştir. Eğitim yönetimi alanındaki yeni yazarlar yönetim süreçlerini karar, planlama, örgütleme, iletişim, etki, koordinasyon ve değerlendirme olarak sıralamışlardır. Bu öğeler bir bütün olarak yönetim sürecini oluşturmaktadır.

Karar:

 Örgütte her türlü değişikliği yapmak amacıyla başvurulan kurumlaşmış toplu bir süreçtir. Okul yöneticisinin karar süreci bakımından yapacağı ilk girişim, okul yönetimi etkileyen öğelerin her birini birer karar organı olarak görebilmek ve kabul edebilmektedir.

Planlama:

Örgütün amaçlarına ulaşmak için, gerekecek insan gücü ve teknoloji kaynaklarını, bunların kullanış biçimlerini kararlaştırma eylemidir. Bir başka tanıma göre “planlama, ne yapılacağına önceden karar verilmesidir.” Yine “planlama, sınırlı kaynak ve araçlarla en yüksek tatmin sağlama sanatıdır.”

 

Eğitimin Planlaması:

 Rasyonel ve düzenli çözümleme tekniğinin eğitim sürecine, eğitimi öğrencilerin ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamada ve amaçlarını gerçekleştirmede daha etkili kılmak amacıyla uygulanmasıdır.

Örgütleme:

Planların verimli ve ekonomik biçimde uygulanması için gerekli koşulları sağlama ve devam ettirme yolundaki çalışmalara örgütleme denir. Bir başka tanıma göre örgütleme, amaca ulaşmak için gerekli olan araç ve imkânları bir düzende toplamaktır. Bir örgütleme olayında göz önünde tutulacak hususlar:

  • Örgütün amaçları ve büyüklüğü
  • Örgütün diğer örgüt ve kişilerle ilişkilerinin niteliği ve biçimi
  • Örgütün sürekli veya geçici olup olmadığı
  • Örgütün gelecekte büyüme ve küçülme ihtimali
  • Örgütün kuruluş yeri ve yayılma alanları
  • Örgüt için gerekli olan kaynakların neler olduğu ve nasıl sağlanacağı
  • Örgütün personel ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı
  • Örgütün yasal yetkilerinin neler olduğu ve örgütün kuruluş nedenleridir.

İletişim:

 İstenen sonuçları başarmak ve davranışları etkilemek amacıyla insanlar arasında sözlü ya da sözlü olmayan diğer araçlarla anlayış sağlamadır. İletişim işlevsel anlamda analiz edildiğinde aşağıdaki özellikleri kapsadığı görülür:

  • İletişim algılamaktır.
  • İletişim beklentidir.
  • İletişim talepler yaratır.
  • İletişim ve bilgi hem birbirinden farklı ve hem de birbirine bağlıdır.

İletişim bir etkileme aracıdır. Fakat bu aracı yersiz kullanan eğitim yöneticisi, iletişimin amacını zayıflatmış olur. Söz gelimi ziyaretçi ve astlarını görmeden önce bekleten yönetici, onu gücü ve önemi ile etkilemek niyetindedir.

Eğitimde İletişim

Eğitim yöneticisinin izleyeceği iletişim stratejisi ve ilkeleri şöyle özetlenebilir:

1.Girişimi başkalarından önce ele almak

2.Çevresindekilerin işbirliğini sağlamak

3.Çevredeki liderleri de çalışmalar katmak

4.Katılanları güdülemek

5.Başarılan işleri ortaya koymak

6.Söylentilere gerçeklerle engel olmak

7.İletişim engellerini bilmek ve değerlendirmek

8.Önemli haberleri tekrarlamak

9.Her iletişim aracından yararlanmak

10.İletişimi aralıksız sürdürmek

11.Destek ve karşıt güçleri tanımak

Etki

Üst kademedeki yöneticilerin alt kademedekilerin kararlarına tesir etmeyi öngören tutum ve davranışlarına etkileme denir. Dış etki yolları; yetki, enformasyon ve hizmet içi eğitimdir. İç etki yolları ise; bireysel ihtiyaçların karşılanması, örgütün benimsenmesi ve karar sürecine katılma imkanının verilmesidir. Bir örgütte çalışan üyelere etki yollarından biri de teşviktir. Teşvik öğeleri maddi ve manevi olarak gruplandırılabilir.

Koordinasyon

Örgütteki madde ve insan kaynaklarının birleştirilmesi, bilgi ve becerilerin uzlaştırılması ve bu yollarla örgüt amaçlarının gerçekleştirilmesi için yapılan eylemleri kapsar. Koordinasyonun iki görevi verme ve yöneltmedir. Koordinasyon bir girişimi katılanların birbirini eyleminden haberli olmasını öngörür. Koordinasyonu oluşturan 3 temel öğe bulunmaktadır. Bunlar:

1.Ahenkli Birleştirme

2.İşbirliği

3.Teşvik(Özendirme) dir.

Değerlendirme:

Değerlendirmenin amacı; uygulamanın başarı derecesini tarafsız olarak belirleyebilmektir. Değerlendirme sürecinin dört aşaması vardır:

1.Yapılan veya yapılacak olan fonksiyonların ölçüleri belirlenir.Yapılacak işlem ve eylemlerin belli bir süreye yayılması bunların kimler tarafından,nerede,nasıl ve ne zaman yapılacağının belirlenmesi ve ortaya konmasıdır.

2.İşgörenlerin yaptığı işlem ve eylemlerin ölçülmesidir.

3.İşgörenlerin değerlendirme sonuçlarının önceden hazırlanmış olandeğerlendirme ölçüleriyle karşılaştırılmasıdır.

4.Aksaklıkların ve olumsuzlukların ortaya konulmasıdır(Terrill,1977,s.365).

 Mehmet Birekul, 2015

Total Page Visits: 1155 - Today Page Visits: 2