Geleceğin Eğitim Lideri..

11 Nisan 2015 0 Yazar: admin

Geleceğin eğitim liderinin değişimin pasif uygulayıcısı olmaktan kurtulup aktif katılımcılığa geçmesi gerekmektedir. Başka bir ifadeyle geleceğin eğitim lideri, dönüşümü yöneten ve oluşturan kişi olacaktır. Geleceğin eğitim liderinden beklenen önemli rollerden biri, entellektüel sermayeyi yönetmektir. Başka bir ifadeyle insan kaynaklarının geliştirilmesidir.

Öğrenen lider, öğrenen okulu oluşturabilen kişidir. Geleceğin okul modeli kuşkusuz öğrenen okul olacaktır. Öğrenen okul yöneticisi, öğretmen ve öğrencisiyle sürekli olarak grup halinde öğrenen ve kendini geliştiren okuldur. Öğrenen lider, grup halinde öğrenmenin gerçekleşmesinden oluşan sinerjiden yararlanmaya çalışır. Bu inanılmaz grup enerjisi, okulun beyin enerjisi olarak da görülebilir.

Geleceğin eğitim liderinin en önemli eğitim savaşı, öğrenen okulu kurma olacaktır.

Öğrenme liderliği, süperliderlik gibi içten dışa doğru bir gelişmeyi yansıtmaktadır. Bu liderlik yaklaşımı, önce liderin kendisini daha sonra da çevresindeki insanları geliştirmesi temeline dayanır. Dolayısıyla öğrenen lider, sadece yönetici olmayabilir. Okuldaki her öğretmen bir öğrenen lider olabilir. Hatta öğrenen okulda öğrencilerin de öğrenen lider olma şansı vardır. Öğrenen okulun yöneticisi, öğretmen ve öğrencilerin zihinsel potansiyelini geliştirmeye öncülük eden kişidir. Geleceğin eğitim dünyasında ortaya çıkabilecek en büyük sorun, öğrenmeyen öğretmenlerin yetiştirdiği öğrencilerdir. Öğrenmeyen okul, kalite düşüklüğünün en önemli ölçütüdür. Öğrenmeyen okulun ve öğretmenin bedelini okul yöneticisi çok ağır ödeyecektir.

Mehmet Birekul, 2015

Total Page Visits: 988 - Today Page Visits: 1