Türkiye’de Eğitimde Eşitliğe Farklı Bir Bakış

17 Ocak 2015 0 Yazar: admin

Türkiye’de Eğitimde Eşitliğe Farklı Bir Bakış

 Eşit olmanın adaleti sağladığının düşünülmesi , insanların eşitlik ve adalet kavramlarının ve yaklaşımlarının  aynı anlama geldiğine ilişkin karmakarışık doğru olmayan şeyler öğrenmelerine sebep olmaktadır.

Her gün belki de birçok defa kullandığımız bu iki kavram “eşitlik ve adalet” sosyal hayat dokusu içerisinde fark edilmeden birbirine bilinçsizce karıştırılarak  çoğu kez birbirinin yerine kullanılmakta veya aynı manayı taşıdığı düşünülerek akla hangisi önce gelirse kolayca telaffuz edilebilmektedir.

Öncelikle her eşitliğin adaleti getirdiği düşüncesi zaten bu olgunun tamamen çarpık olduğunun bir göstergesidir. Bunun yerine adalet için eşitlik  vurgusu  pozitif ayrımcılıkla adaletin sağlanacağı öncelikle düşünülmesi gereken bir durumdur. Öte yandan söz konusu eğitim olduğunda eğitimde eşitliğin dayatılması,  gelecekte  toplumun sosyal, kültürel ve ekonomik  gelişimine temelden engel olunduğu anlamını taşımaktadır.

Eğitimde bütün herkese eşit olunmaz, olunamaz. Lakin eğitimde adil olmak için herkese eğitim hakkı verilebilir ki bu da eğitimde fırsat eşitliği diye düşünülebilir. Bu fırsat eşitliğinin anlamı eğitim alacak olan her cins, yaş, etnik köken, din, dilde olan  insanlara verilmiş bir haktır. İnsanların eğitim haklarına sahip olmaları başka bir şeydir, onların bu haklarını birilerinin isteği doğrultusunda zorla kullandırmak başka bir şeydir.

Ülkemiz açısından bu durum çok daha açık ve nettir. Büyük bir coğrafyada birçok farklı kültür yapısına sahip toplum için bölgesel şartlar, kültürel farklılıklar, farklı inançlar, farklı sosyoekonomik grupların bulunduğunu düşündüğümüzde her öğrenci için eşit imkanın sunulmuş olması durumu, eğitimde adaletin sağlandığını gösteren bir gösterge olmaktan çok, eşitlik dayatması olarak mülahaza edilmelidir. Çünkü bir tek kişiye dahi yapılmış haksızlık bütün topluma yapılmış bir tehdit olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Buna göre  önemli olan sosyal devlet olmanın da bir gereği olarak çeşitli değişkenler doğrultusunda farklı gruplarda yer alan öğrencilerin pozitif yönde diğerlerine göre daha fazla destek görmesinin sağlanabilmesidir. Bu tarz yaklaşımlar ayrımcılık değil aksine eğitimde adalet çerçevesinde fırsat eşitliğini bireylere göre kullanmak anlamına gelmektedir.

Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinde temel referanslardan olan eğitim kurumlarının adil eğitim imkanlarından ve programlarından uzak  kalması ya da yoksun bırakılması, ülkenin geleceğine verilmiş en büyük zarardır.

Eşitlik her zaman adaleti sağlayabilen bir mekanizma değildir. Eğitim politikalarımızda eğitimde eşitlik söylemi yerine eğitimde adalet söylemi daha doğrudur. Ya da eğitimde fırsat eşitliğini eşitlik ve adalet bağlamında ele almak  en doğru yaklaşım olacaktır.

Devam edecek….

Total Page Visits: 3534 - Today Page Visits: 1